#Metod: Piltavlan

piltavlan_idesmart_arbetsblad

Detta är en metod som hjälper dig att få en överblick över styrkan i dina olika idéer. 

Resultat: Ger en bild av hur bra de olika idéerna är i förhållande till varandra.
Tid: 30 minuter – 1 timme
Deltagare:
1–10.
Svårighetsgrad:
 Svår.
Material:
En utskriven piltavla eller att du ritar en egen tavla på ett stort papper. Färgade knappnålar i lika många färger som du har idéer. Varje idé ska alltså ha en egen färg.

Gör så här:

  1. Skriv ut ett arbetsblad med en Piltavla (högerklicka och välj ”spara mål” för att ladda ner en printbar PDF) piltavlan_idesmart_arbetsblad
  2. Bestäm dig för 4–8 viktiga egenskaper som påverkar hur bra idén kommer att lyckas. Det kan vara: nytänkande, lönsam, användbar, enkel att genomföra, tidseffektiv etc. Skriv en egenskap i varje ruta på piltavlan.
  3. Ge varje idé en egen färg, de nålarna tillhör nu den idén.
  4. Titta på idépresentationerna och fundera över vilken poäng varje egenskap bör få. Är ni flera kan detta bli en bra diskussion.
  5. Nu är det dags att ”kasta pil”. Sätt en nål, i rätt färg, för att markera vilken poäng en idé har fått på de olika egenskaperna. Sätt nålen på linjen som går från rutan där egenskapen står. Varje idé ska alltså få lika många nålar som ni har egenskaper. Är idén väldigt svag på en egenskap får den 2 poäng, ganska svag 4 poäng, känns den okej får 6 poäng, är den stark får den 8 poäng, är den klockren blir det 10 poäng!
  6. När ni gått igenom och poängsatt alla idéerna har ni fått en bild av hur de olika idéerna förhåller sig till varandra. Ju närmare mitten cirkeln av färgade nålar hamnar desto starkare är just den idén. Om idéerna får både höga och låga poäng kan du göra det ännu tydligare genom att spänna ett snöre i samma färg runt nålarna.
  7. Diskutera utifrån piltavlan vilken idé ni ska ta vidare. Kanske blir det en kombination av två eller flera idéer.