#Metod: Idékarta

Den här idékartan kan du ha med dig under hela resan och fylla i efterhand. Den ger dig en översikt över vilka övningar du gjort och vad du har framför dig samt sammanfattar det arbete du har gjort. Du bestämmer själv i vilken ordning du fyller i den. 

Vid vissa rutor finns små boxar att kryssa i. De visar på att det finns övningar och verktyg för att hjälpa dig skapa innehållet i rutan. Efter att du gjort en övning så kryssar du i boxen. Tanken är att så många rutor som möjligt ska vara ikryssade i din idékarta.

Gör så här:

  1. Skriv ut ett övningsblad (Högerklicka på länken och välj ”hämta länkad fil som” för att spara ner en PDF) idekarta_idesmart_arbetsblad
  2. Fyll i under ”Nöt”: Vad har du bestämt dig för att göra? Vad är det för problem som ska lösas, produkt som ska tas fram eller aktivitet som ska skapas? Vad är din övergripande och visionära målsättning? Kryssa i om du gjort övningen för att hitta din nöt.
  3. Fyll i under ”Konkreta mål”: Vad, när och hur? Konkreta saker som krävs för att realisera din nöt och se till att den blir så bra som möjligt. Kryssa i om/när du skapat en aktivitetsplan och testat SMARTA mål.
  4. Fyll i under ”Målgrupp”: Vem kommer att använda sig av det du vill göra? Kryssa i om/när du gjort en målgruppskarta och personas.
  5. Fyll i under ”Beskrivning vad du vill åstadkomma”: Vad är det du vill uppnå med din idé, hur kommer det att se ut när det är klart? Detta fält kan du fylla i efter att du knäckt din nöt och bestämt vad du vill göra, eller så väntar du till efter du tänkt fram dina idéer och allt har fallit på plats. Det beror på hur långt du har kommit i ditt tänk kring vad du vill åstadkomma. Det här fältet är till för att inspirera och motivera dig. Kryssa i om/när du gjort en moodboard och en elevator pitch.
  6. Fyll i under ”Utvalda idéer”: Här skriver du en kort sammanfattning av olika idéer du valt ut som ska hjälpa dig att knäcka din nöt och uppfylla alla dina mål. Kryssa i vilka övningar du använt för att skapa idéer och för att välja mellan dem.
  7. Fyll i namnen på den/de som gör idékartan under ”Skapad av”. Kryssa i om/när du gjort ett gruppkontrakt.